www.toplo-bs.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Мария Петкова

Дата:
Петък, 11 Април 2014
Промяна:
Петък, 11 Април 2014
Посещения:
718

Отговор

Уважаема г-жа Петкова,

Начислените суми по партидата Ви са за топлоенергия за  сградна инсталация.  Сградната инсталация се определя  съгласно Методика за дялово разпределение от Наредба №16-334 за топлоснабдяването. Зависи от вида и особеностите на сградата и на сградната инсталация. Изчислява се според проектната мощност на сградната инсталация, външната температура за даден период,  продължителността на отчетния период (броя дни в месеца) и се разпределя пропорционално на пълния обем на имота. Съгласно нормативните документи по които се изчислява топлоенергията за сградна инсталация няма как за даден имот всеки месец да се начислява една и съща сума. Изключение се прави само когато в абонатната станция топлинната енергия се начислява на 12 равни вноски и с изравняване в края на отоплителния сезон.

Цитат на въпроса:
 

Живея в к-с Изгрев бл. 69, не ползвам парно и топла вода - всички уреди са демонтирани. Въпроса ми е относно месечната такса, която заплащам за тръбите - всеки месец е различна. Получавам сметки от 28 лв., 39, 47 до 52 лв. Това е пълен абсурд, защото тръбите са еднакво топли през целия отоплителен сезон, нито пък се разширяват в студа.Най - смешното е ,че имам сметка за ток 80 лв. а за парно 50 лв. Защо абонатите които са към други отчитащи фирми например Белчевстрой имат фиксирана сума. Според квадратурата на апартамента си имат определена сума , която не се променя. Какво трябва да направя за да бъде направено и при мен така - според квадратите на апартамента да ми бъде фиксирана една сума, която да не се променя всеки месец.


Избрано

Изследвания на Европейската асоциация за топлинна и електрическа енергия (Euroheat & Power) показват, че домакинствата могат колективно да спестят милиарди евро, ако преминат към централно отопление. „Разходите за отопление средно на домакинство ще са с 25 на сто по-ниски в страните на Европейския съюз", казва шефката на асоциацията в Брюксел Сабине Фронинг. Международната агенция за енергията (МАЕ) в Париж също призовава спешно да се разшири обхватът на тези най-щадящи природата доставки на енергия. Те биха намалили бързо увеличаващата се зависимост от петрола и газа, смята президентът на МАЕ Нобуо Танака.